Bardzo ważnym elementem kultury wysp Fiji jest potrawa zwana KOKODA. To surowa ryba, podawana zazwyczaj z warzywami i frytkami z manioku. Cała tajemnica jednak w marynacie ryby – soku z limonki i mleka kokosowego.

Jako, że ta potrawa jest uznawana za narodową – można ją spotkać praktycznie na każdej zamieszkanej wyspie Fiji.

Prawidłowa wymowa nazwy to [ko-konda], czyli pojawia się niezapisane N przed D.

Przepis na potrawę Kokoda

Składniki:

1 kg surowych filetów tuńczyka
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego


Instrukcje:

Pokrój tuńczyka na cienkie plasterki.

Wymieszaj tuńczyka z cebulą, czosnkiem, kolendrą, imbirem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Podawaj z ryżem lub tostami.

Wskazówki dodatkowe:

Możesz dodać inne składniki, takie jak papryczki chili, ogórki kiszone lub awokado.
Jeśli nie masz świeżego tuńczyka, możesz użyć tuńczyka z puszki. Wybierz tuńczyka w sosie własnym lub w oleju.
Kokoda to świetna potrawa na lato. Jest lekka, orzeźwiająca i pełna smaku.